Webdesign er ikke bare design

Webdesign handler ikke bare om utseendet. Flere og flere av de som besøker nettsiden din bruker mobil og nettbrett med skjermer i alle mulige størrelser. Hva møter dem? Er hjemmesiden din leselig for folk på farten? Skal du ha ny nettside? Hva skal den inneholde? Hvem skal vedlikeholde nettsiden?

En stor, og økende, andel nettsøk og -lesing gjøres i dag via mobil. Du kan selv sjekke om din nettside er mobilvennlig på testsiden til Google, og om du vil kan du også se om sidene er responsive (passer alle skjermer) på denne siden.

Datadama kan hjelpe deg med en generell sjekk av din nåværende hjemmeside – helt uten kostnad. Alt du trenger å gjøre er å ta kontakt og oppgi adressen til hjemmesiden din, så kan jeg ta en titt – helt gratis.

Få en gratis sjekk av nettsiden din

Webdesign

Webdesign handler ikke bare om å friske litt opp i nettsidens utseende. Under planleggingen må det tas hensyn til brukervennlighet for både kunder og den som skal administrere hjemmesiden. Sidene skal også være lett å finne (SEO). I 2014 kom nye krav til nettsider som henvender seg til allmennheten eller har en offentlig profil.

Responsivt design er en måte å utforme og kode nettsider på som gjør at nettsiden er godt lesbar i alle skjermstørrelser. Alle elementene på nettsiden strekker seg, krymper og bytter plass og tilpasser seg størrelsen på skjermen. På den måten trenger du ikke å ta bort innhold for at sidene skal kunne leses i alle skjermstørrelser.

De fleste webprosjektene jeg har arbeidet med har vært for små bedrifter og organisasjoner. Kundene har hatt behov for alt fra generell rådgiving om valg av webløsning, utforming av nettsiden, selve designet og brukeropplæring. Mange små bedrifter har ingen som jobber med markedsføring eller web, og velger derfor å kjøpe websupport og nettredaktørtjenester. Med litt assistanse kan de fleste mindre bedrifter klare å administrere hjemmesiden sin selv.

WordPress-logo

WordPress CMS (publiseringsplattform)

Jeg anbefaler oftest å bruke WordPress som publiseringsplattform. Den er gratis (hurra!) og brukes av snart 30 prosent av alle nettsteder i verden. Du kan lese mer utfyllende om WordPress på wordpress.org.

WordPress CMS (Content Management System) er et system for å holde orden på utseende (theme), sider, blogginnlegg, hva som er publisert og hva som kanskje skal publiseres. Ved hjelp av WordPress og en uendelig mengde tilleggsprogrammer (plugins/utvidelser) kan nettstedet ditt vokse etter behov. WordPress er også enkel å kombinere med for eksempel Google Webmaster Tools og Google Analytics (SEO-verktøy).

WordPress er ikke vanskelig å administrere, og jeg tilbyr opplæring til alle mine kunder. Dersom du ikke har tid til selv å være administrator kan du abonnere på webredaktørtjenester eller bare be om support ved behov.

Min egen hjemmeside – som du leser i nå, er laget på WordPress CMS. Jeg bruker ofte utseende (theme/tema) som andre har laget, og tilpasser dem deretter til mitt behov. Andre ganger lager jeg tema jeg har designet selv fra grunnen av. Ofte kan det lønne seg å bruke et tema (webdesign) som er laget av profesjonelle designfirmaer, da disse holdes oppdatert gjennom mange år. Noen tema/design er gratis, mens andre må du betale litt for.